Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

The Brain of Berlin

This is not the first cool library we write about. But there is some majic in these awesome buildings breathing with history, clever thoughts, sciences... It's something nearly sacred you always want to touch.

"The Brain of Berlin" — that is how an English architect sir Norman Foster called a new philological library of the Free University of Berlin in 2005. The building resembles a huge glass egg put on one side. It is actually hollow inside, and the storeys are made by four tiers of undulating galleries whose pattern looks like brain convolutions.

The construction contributed to the existing college building of the Humanitarian Institute built in 1967-1979. Its project was developed by German architects together with Jean Prouve.

The Free University of Berlin is one of the main eduational institutions in the city. Today 35 000 students study there. The main building of the university was opened in 1973. In 2000 it became obvious that the building needed extensive repairs. In order not to prevent studying it was decided to preliminary make a new building of the library where a lot of students would be able to study.

Originality of the construction is first of all in the cellular construction of the "shell" made of steel, glass and aluminium. The second "shell", made of glass fibre,covers the very kernel of the building that has a dome shape.

The climate system in the building meets all environmental requirements: fresh air intake through the ventlights is controlled by the computer, and the heating system uses heat of the warm surfaces. 

So the microclimate inside the building is good for readers.

Night illumination.

For the philological library of the University Lord Foster got a Berlin Prize for Architecture.


In the Foster's construction is 6300 m2 of useful area - for 650 readers and 700 000 books. Five-storey building, resembling an egg, is covered with the two-layer "shell" of transparent and matte plates. 

The tiers inside are made in streamline, wavy forms.

Such planning provides fresh air circulation and daylight illumination in the building.

The passage to the old building accentuates the difference of the library from the other complex of the institute - it is the orange painted "gateway".




Here readers may leave their personal items.

Navigation.

These books have just arrived.

Enquiry counters are on each storey.

Even working places for the disabled.

On each storey are laces for scanning books.



The building occupies more than 6000 m2, the library collections are placed on shelves of public access and around them are 600 readers' seats.















Half of the working places are equipped with computers, another half with sockets for notebooks.







The library at night looks very cozy, but unfortunately closed.




It's not forbidden to photograph here, but one is forbidden to use flash-light and a tripod.

 http://wonderaday.com/blog/4027/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου