Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Rocco Design Architects inspired by Chinese cultural antiques in Museum concept

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=16395

The Guangdong Museum is one of four major cultural landmark buildings for the new financial hub in Zhujiang Xincheng (Pearl River New Town) of Guangzhou. Rocco Design Architects Ltd. was announced winner of an international invited competition in May 2004 and was subsequently appointed as design architect of the project. The five-storey museum has a total floor area of approximately 67,000 sq m.
The new museum is not only designed to house a great variety of fascinating objects of treasure, it is also in itself designed as a treasured object of great fascination that contemplates to become an identifiable cultural icon, giving the visitors a memorable tour and experience of the local provincial history and traditional wisdom as well as contributing to the appreciation and enhancement of cultural identity of the city.
The Museum’s spatial arrangement takes its inspiration from the legendary concentric ivory balls carving. Each carving slices through the box and reveals different layers and varying degrees of transparency within the interiors, forming interesting spatial patterns and luring visitors through its exhibits inside. The interweaving of interior space pockets also reveals the intricate relationship between the visual and physical connections and separation of the atrium corridor, the individual exhibition halls and the back-of-house service areas.
This deliberate arrangement not only reinforces the clarity and coherence of the treasure-box concept, but also allows flexibility in planning and operation of all the exhibition spaces. In addition, each of the main exhibition halls is punctured with random alcoves of dynamic spatial geometry. Filled with natural light and served as visual breakouts to the outside, they are also transitions between the exhibition halls which offer visitors intimate and well-balanced resting spaces.
The overall treatment of the main façade is also based on the analogy of ivory ball. Using materials such as aluminium panels, fritted glass and GRC panels, each elevation is uniquely designed with different geometric voids recessed into the building mass. In order to achieve a smooth transition between the museum and the adjoining landscape, an undulating landscape deck is introduced underneath the elevated museum box, metaphorically symbolising a silk cloth unwrapping a much treasured piece of artwork.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου