Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Fingerprint pavilion by Scott jarvie


The ambition of the Fingerprint Pavilion is to communicate the essence of the Lightbox - where progressive art is presented in a context that maintains a deep respect for the Woking area's historical identity. The symbolism of the human fingerprint is employed to articulate this and to thematically consolidate the dichotomic nature of an organisation that is a home for both local history and the Avant-garde, as the human fingerprint is an icon of individual identity regardless of origin. 
The Fingerprint Pavilion employs progressive techniques in architecture in order to create a simple fundamental structure and system, rationalised from more complex geometry. This means that the resulting pavilion is easily manufactured, transported and constructed. It is constructed from 18mm Spruce plywood sheet and is truly an environmentally sustainable solution. It has a 35 square meter footprint and is suitably weatherproof.



Views from the Upper Gallery further emphasise the iconography of the human fingerprint and also illustrate the ample section overlap to ensure that the structure remains weather proof.

Top - Space arranged for speeches and public presentations to an audience of 30 seated individuals. The space is laid out in order to create panoramic views of the speaker and the structure, whilst also affording the facility to easily mount a removable screen for projector presentations. The space is uniformly lit by daylight fluorescent tubes (500mm x 30mm diameter) mounted on the substructure's spine. (See Technical Board - Lighting Diagram)

Middle - Space arranged for a party or social context. This scheme provides both the opportunity to circulate freely in the space or to sit or stand at a table. The structural theme could be extended to develop a bar/serving area if necessary. The space is atmospherically lit with floor mounted LED up-lighters that trace an offset of the pavilion footprint perimeter.(See Technical Board - Lighting Diagram)

Bottom - Space designed for the presentation of an exhibition, including 6 plinth-based pieces (500mm x 500mm x 900mm), 4 floor-standing pieces (1sqm) and 8 A1 presentation panels (displayed both portrait and landscape format). The pavilion is positioned on the site in such a way as to partially reveal the exhibition from the outside to generate curiosity. The space is lit with directional spot lights mounted on the substructure's spine to highlight the artefacts in the exhibition. (See Technical Board - Lighting Diagram)


Substructure The plinth foundation is composed of fabricated boxes of a maximum size of 600mm x 2400mm. Upon the plinth foundation the substructure is erect. The substructure consists of catenary derived ribs fabricated from a double thickness of Spruce ply. This double thickness provides additional strength and the bolted overlapped design allows the fabrication of larger sections. The ribs have slotted sections in order to locate the Weather Barrier Sections (WBS). These slotted sections have a chamfered top edge both to facilitate locating the WBS quickly and provides easy access for a cordless screwdriver or mallet (in the case of wooden peg construction). The ribs are spaced at 1140mm intervals in order to ensure that each piece of WBS is tied at both free ends and supported in the middle to avoid long untied spans sagging. There are additional support ribs at the rear of the structure that support the middle of the WBS, as, without these, there would be section lengths in excess of 1 meter unsupported.



Weather Barrier The pragmatic challenge associated with this project was rationalising complex geometry in a way that would successfully articulate the conceptual intent, while also creating something that is weather proof, functional, visually interesting and easily transported, assembled and disassembled. These elements were consolidated through creating a structure that was derived through projecting angled flat planes through a volume with an internal and external skin. Then by using the intersecting elements as the weather barrier, the angle of these planes' flat sections form the staggered panel roof that seamlessly transitions into the lateral wall slats. This system ensures that the pavilion is weatherproof while also being airy and allowing light transmission. The WBS are cut to lengths that line up with the substructure. This facilitates construction and ensures that the panels for the WBS are of sizes that will comfortably nest on a 2440mm x 1220mm sheet for CNC cutting. The WBS are predominantly soft curves with a consistent offset distance and all nest well on sheets and stack, transport and assemble with great ease.



The Fingerprint is located on the site with its door parallel to that of the Lightbox. It is positioned to maximise the sun light received during the day whilst also taking advantage of the lateral weather protection offered by the 3m high perimeter wall. The position also facilitates the serving of the pavilion with electricity.

http://www.scottjarvie.co.uk/fingerprint_pavilion.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου