Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Maison Martin Margiela with H&M


Voor autumn/winter 2012 presenteren H&M en Maison Martin Margiela een vernieuwde uitvoering van iconische stukken van het modelabel. Deze synopsis van de geschiedenis van het merk bestaat uit kleding en accessoires voor dames en heren. De bijzonderste archiefstukken zijn opnieuw uitgevoerd, in hedendaagse vormen en materialen. Alle kledingstukken zijn voorzien van een uniek label waarop staat aangegeven uit welk seizoen het ontwerp dateert, vanaf de oprichting van het modehuis 23 jaar geleden tot op heden.Margaretha van den Bosch, de drijvende kracht achter de samenwerkingsprojecten tussen H&M en modelabels, beschrijft de stukken alsof ze vandaag de dag ontworpen zouden kunnen zijn. “De collectie tilt recente trends naar een hoger niveau. Zo ontstaan er nieuwe silhouetten uit klassiekers— vernieuwend, jong en een tikkeltje brutaal.” Glamcult sprak met de ontwerpers van Maison Martin Margiela.

De collectie van Maison Martin Margiela with H&M bevat enkel unieke items. Hoe werken de ontwerpers om deze stukken tot stand te laten komen?

Een van de oorspronkelijke principes van Maison Martin Margiela is dat wij als creatief team samenwerken. We presenteren dus niet het werk van één designer. In het Maison krijgen verschillende ideeën alle ruimte. Zo worden radicale concepten ook werkelijk kledingstukken.



De collecties van Maison Martin Margiela worden vaak beschreven als garderobes, bestaande uit speciale stukken. Geldt dit ook voor de samenwerking met H&M?

Voor de samenwerking met H&M hebben we, zoals gezegd, de klassiekers uit ons archief geselecteerd. Deze vormen samen een complete wintergarderobe.





De vrouwencollectie bevat veel tailor made stukken. Is dit een belangrijke trend?

Maatwerk en het toepassen van technieken uit de herenmode zijn sinds het begin twee van onze belangrijkste thema’s. We verwerken deze methoden in ontwerpen voor het vrouwelijk lichaam. Dat zullen we ook altijd blijven doen. Je ziet dit bijvoorbeeld in het patterncut jacket en het biker jacket.

Hetzelfde scherp gesneden silhouet lijkt ook bij de mannen een terugkerend thema. Wat is hier de gedachte achter?

Maatwerk is een van de belangrijkste thema’s in al onze herencollecties. We verkennen het kleermakersproces en veranderen zo de constructie van de stukken. Deze collectie bevat een heruitgave van het driedelige pak, beschikbaar in nude en zwart. Ook is er een stuk waarin hetdouble-breasted jacket en een mirror ball tuxedo jacket samensmelten.

Sommige stukken in de collectie zijn elegant, terwijl andere ontwerpen juist vooruitstrevend zijn. Is dat een tegenstelling?

Absoluut niet. Een elegant ontwerp kan net zo goed verrassend zijn. Kijk bijvoorbeeld naar dehorizontally worn dress! In al onze ontwerpen ligt de nadruk op het uiteindelijke kledingstuk. Zelfs het eindproduct van ons meest radicale concept moet draagbaar zijn. De duvet coat en hetcircular shirt zijn daar een goed voorbeeld van.


Wat is het idee achter de vele oversized vormen?

Er zijn verschillende redenen waarom wij geïnteresseerd zijn in oversized kledingstukken. Soms levert het een interessant nieuw silhouet op, bijvoorbeeld bij de pea coat of de jeans. Een oversized ontwerp kan zich ook transformeren. Zo kan een te grote trui worden gedragen als jurk en ook de candy clutch kan op verschillende manieren worden gebruikt. Oversizen transformeert bestaande objecten en kledingstukken tot interessante, vernieuwende ontwerpen.

Kan je meer vertellen over de accessoires in de collectie?

Ook alle accessoires zijn heruitgaven van klassieke Maison Martin Margiela-stukken. Ze bevinden zich allemaal binnen de thematiek van transformatie, ambiguïteit en oversizing. Er zijn grote stukken, zoals de keyring necklace en bracelet, en de enlarged watch frame bracelet. Van handschoenen hebben we portemonnees en handtassen gemaakt, terwijl van schoenen en laarzen juist de hak is afgehaald. De pump met de onzichtbare hak is een perfect voorbeeld van een trompe l’oeil, onmiskenbaar een van onze belangrijkste tradities.


Hoe zou je een perfecte wintergarderobe voor mannen omschrijven?

Essentiële stukken moeten individueel, maar ook in combinatie met elkaar, een aantal variërende looks kunnen vormen. De perfecte garderobe bevat topstukken uit het verleden en mixt deze met nieuwe ontwerpen, net zoals in deze collectie gebeurt.

Veel ontwerpen zijn een deconstructie van of aanpassing op een oorspronkelijk kledingstuk. Hoe is dat aangepakt?

We verkennen altijd de functie en draagbaarheid van onze ontwerpen. In de damescollecties veranderen we regelmatig het silhouet. De focus van de herencollecties is echter meer naar binnen gericht; aanpassingen blijven binnen de perken van het oorspronkelijke silhouet. Dereversed denim jeans en het denim jacket zijn bijvoorbeeld binnenstebuiten gekeerd. Alleen de zomen en details zijn naar buiten gekeerd, zoals normaal het geval is. Ook de schouderstukken van de Fair Isle sweater zijn omgekeerd, zodat de steken aan de buitenkant te zien zijn.




Wat inspireerde de supporter’s scarves sweater?

Deze trui komt oorspronkelijk uit een collectie, waarin we bestaande kledingstukken en objecten transformeerden tot iets totaal nieuws. Sjaals van voetbalsupporters werden toen samengevoegd tot een trui. De sweaters in deze collectie zijn, net als voorheen, gemaakt van voetbalsjaals.



Bevat de mannencollectie ook accessoires?

Ja! Er is een volledig assortiment aan accessoires, waarin de belangrijkste thema’s van Maison Martin Margiela terugkomen. Zo is er een oversized heuptas, die groot genoeg is om over het hele bovenlichaam gedragen te worden. De transformatie van bruikbare objecten resulteerde in de faceless watch bracelet, de open clasp watch bracelet en de guitar cover weekend bag. Ook zijn er laarzen, schoenen en riemen die met de hand wit zijn geverfd. De kenmerkende trompe l’oeil ambiguïteit zie je terug in de high top sneakers.


Voor wie is deze collectie bedoeld? Fans van Maison Martin Margiela of mensen die nog nooit van het label gehoord hebben?

De collectie is voor iedereen! Sinds het begin van Maison Martin Margiela geloven we in democratische mode. We willen onze concepten en ontwerpen dan ook graag met zoveel mogelijk mensen delen. Er zullen vast veel jonge mensen zijn die nog niet eens geboren waren toen de originele ontwerpen werden uitgebracht. We zijn blij dat zij nu een kans krijgen om de stukken alsnog te dragen. Tegelijkertijd zijn er anderen die nooit de kans hebben gekregen om onze kledingstukken te kopen. En wat dacht je van vaste klanten die de ontwerpen eerder hebben gemist?




Op 15 november vind je de collectie van Maison Martin Margiela with H&M in de geselecteerde winkels en online.



www.hm.com

www.maisonmartinmargiela.com



Fotografie: Duy Quoc Vo

Styling: Maarten Spruyt - House of Orange

Haar: Hester Wernert voor Sebastian en Balmain Hair - House of Orange

Make-up: Kathinka Gernant voor Chanel - House of Orange

Modellen: Sylvia - Paparazzi Models, Marc Madeleyn - Republic Models

Assistent fotografie: Lotte van Raalten

Assistent styling: Roosmarijn van Kessel

Assistent haar: Magdalena Loza

Alle kleding: Maison Martin Margiela with H&M

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου