Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

RDM Innovation dock Rotterdam by Groosman partners




De transformatie van het industriële erfgoed naar een nieuwe functionaliteit heeft bij de RDM-campus geleid tot een samenspel van oud en nieuw en geresulteerd in een bijzondere oplossing voor deze bedrijfshuisvesting.

RDM campus
Middenin de Rotterdamse haven is de RDM campus gerealiseerd. Het middelpunt van de RDM Campus is de voormalige machinehal Innovation Dock, een aaneenschakeling van grootschalige monumentale industriële hallen. Het Innovation Dock bestaat uit twee delen: een scholendeel, waar Albeda College en Hogeschool Rotterdam hun lokalen en werkruimtes hebben en een bedrijvendeel. In het bedrijvengedeelte is 11.500m⊃2; beschikbaar voor kleinschalige en innovatieve bedrijven die actief zijn op de markten Building, Moving & Powering.

De stedelijke stellingkast
Op 0-level niveau is een stedenbouwkundig grid ontworpen die de basis vormt van een logistiek systeem. Door de enorme omvang van de hallen bleef een groot deel van het volume onbenut.Groosman Partners architecten heeft het idee gelanceerd om op 8m-level niveau een tweede systeemgrid te maken, waardoor de hal in theorie haar oppervlak nagenoeg kan verdubbelen door dubbel grondgebruik. Deze extra laag creëert de mogelijkheid om te voorzien in de ruimtebehoefte van ondersteunende activiteiten voor de productievloer, zoals kantoor, onderzoek en onderwijsfuncties. Binnen dit bouwkundig en installatietechnisch raamwerk kunnen verscheidene gebruiksfuncties op flexibele wijze gehuisvest worden. Zo worden op relatief eenvoudige wijze functieveranderingen gerealiseerd. Het plug-in systeem is zowel uitbreidbaar als wegneembaar.

Tussenvloer
Het idee van de stedelijke stellingkast is ontstaan door de in onbruik geraakte kraanbanen, die in een eerder leven hun hijskracht hebben bewezen. De constructieve overcapaciteit is gebruikt om nieuwe functies op niveau “in te hangen”. De eerste unit, de tussenvloer, met een vloeroppervlak van 1000 m2 wordt ontsloten door een extern stijgpunt met lift en trappenhuis. Een stelsel van loopbruggen sluiten hierop aan waardoor de units bereikbaar zijn.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου